Kompanije koje ulažu u svoje uposlenike na način da im se povećava znanje i unapređuju vještine, su kompanije koje brinu na pravi način o svom rastu, razvoju i budućnosti.

IuteCredit u Bosni i Hercegovini u svom snažnom zamahu i napretku  posebno pažnju obraća upravo na ovaj segment, neizostavan za svaki važan strateški pristup rasta i razvoja. S obzirom da je kvaliteta treninga i načina prenošenja znanja od neizmjerne važnosti, IuteCredit je u tu svrhu angažovao vrsnog stručnjaka, regionalno poznatog trenera za vještine prodaje i pregovaranja, Dragišu Ristovskog, poznatijeg kao D.R. Gilbert. Gospodin Ristovski je autor niza knjiga o unapređenju prodaje, drži redovno seminare na svojoj poslovnoj akademiji, pa je do njegovog slobodnog termina i teško doći.

Dvodnevni trening koji je održan za voditelje poslovnica i voditelje odnosa s partnerima s ciljem unapređenja vještina akvizicije novih klijenata i after sale-a je pokrio niz tema. Neke od tema su kako efikasno prilagoditi prodajni pristup shodno specifičnostima klijenta, kako uspješno upravljati pregovaračkim procesom, koje tehnike prodaje primjeniti…

Učesnici su aktivno sudjelovali tokom intenzivne dvodnevne radionice pokazajući svoju posvećenost unapređenju ličnih vještina i znanja. Povratne informacije učesnika treninga su pokazale da je trening bio pun pogodak, i da se, bez obzira kolikim znanjem jedna osoba raspolaže, uvijek ima još nešto naučiti i unaprijediti. Takođe su izrazili zadovoljstvo naučenim jer sve što su naučili veoma lako i brzo je primjenjivo u praksi i radu s klijentima i partnerima.