Planiranje

Prvo pravilo kupovanja jeste priprema. Ako planirate uložiti nešto više novaca u kupovinu poklona, ili želite iskoristiti novogodišnje popuste, potrebno je ipak uložiti nešto vremena u pripremanje.

Standardni način jeste da uzmete papir i olovku, i krenete s listom – napišete imena dragih osoba, prvenstveno porodice, rodbine, prijatelja, možda radnih kolega ili poslovnih partnera, i razmislite šta bi svako od njih volio dobiti na poklon. Takođe, odmah upisujte i iznos koji ste spremni potrošiti na svaku osobu. Tako ćete izbjeći impulsnu kupovinu ili situaciju da nekome zaboravite kupiti poklon, pa imate dodatni stres da u zadnjem momentu nešto hitno tražite ili panično obilazite radnje.

Savjet: možda najviše volite papir i olovku, ali papir se lako izgubi, zametne u džepovima i torbicama. Razmislite o tome da moderna tehnologija, vaš telefon ili tablet rade za vas. Od obične excell tabelice ili neke od aplikacije za vođenje bilješki možete napraviti moćan alat koji će vam olakšati planiranje i samu kupovinu. Dodatni bonus jeste da ćete već imati spremnu listu za narednu godinu i znat ćete šta ste tačno kupili svakoj od dragih osoba, pa se nećete dovesti u neugodnu situaciju da neke poklone ponovite.

Informacije

Mudar kupac je dobro informisan kupac. Većina informacija se može naći na web stranicama, a ovaj period obično nudi i neke popuste, pa je dobro usporediti cijene i uslove kupovine istih proizvoda kod različitih trgovaca, što se posebno odnosi na kupovinu tehničke robe i elektronike kao što su mobiteli, tableti, različiti gadgeti za mobitele, kućanski aparati, bijela tehnika i slično. Što se tiče odjeće, nešto od ponude se može naći na Internet stranicama ili web shopovima trgovaca, ali je najizglednije da ćete se morati zaputiti i fizički obići nekoliko prodavaonica. Da bi bili sigurni da imate dovoljno gotovine sa sobom ili na svom računu, uvijek možete podići brze kredite preko MyIute aplikacije (i ostvariti 20% popusta na troškove obrade) ili preko web stranice www.iutecredit.ba.

Savjet: pratite svoju listu koju ste pripremili, tako ćete izbjeći impulsne kupovine.

Pogodnosti pri kupovini

Najskuplja kupovina koju možete obaviti jeste kupovina u kojoj ste proizvod ili uslugu platili odmah u punom iznosu. Kada govorimo o ličnim financijama, mudro je istražiti mogućnosti kupovine na rate. Jedna od usluga koju nudimo jeste kupovina na rate preko iutePay – for a smart shopper – usluge koju nudimo kod velikog broja trgovaca. Odaberete proizvod, i tu na licu mjesta obavite što je potrebno oko dogovora za kupovinu na rate.

Savjet: iskoristite mogućnosti kupovine na rate preko iutePay, i redovno provjeravajte listu naših partnera kod kojih možete kupovati na rate, bez skrivenih troškova.