Crni petak – Black Friday – je vrijeme kada se gotovo sve što poželite može kupiti uz nevjerovatne popuste. Za trgovce na malo to je početak novogodišnje sezone, a za kupce je to način kako da kupuju uz velike popuste, pogotovo proizvode koji su inače veoma skupi poput namještaja, elektronike i tehnike.

Neki trgovci krenu sa popustima i ranije, kao jedan od načina da se istaknu u odnosu na svoju konkurenciju, i da bi mogli da usluže što veći broj svojih kupaca.

Ako niste oprezni, svi ti popusti na sve strane mogu vas povući da potrošite više nego što biste trebali. Zato je važno dobro isplanirati i mudro kupovati. Donosimo vam nekoliko savjeta kako najbolje upotrijebiti Black Friday popuste.

1. Idite u kupovinu s nekim koga dobro poznajete

Kupovina s bračnim drugom ili prijateljem može značajno umanjiti impulsnu kupovinu. Neko ko vas dobro poznaje može slobodno reći da vam nešto ne treba. Neko ko je odgovoran uvijek ima dovoljno snage da vam skrene pažnju ako pretjerate. Veliki broj ljudi voli kupovati samo radi kupovine, pa kupovina u društvu može uticati da ipak neke proizvode ostavite na polici.

2. Unaprijed odredite koliko novaca ćete potrošiti

Ako ne znate koliko novaca imate na raspolaganju i koliko planirate potrošiti, teško ćete se oduprijeti porivu da sve što vidite, jednostavno kupite. Ovo se rješava veoma jednostavnom metodom – spisak za kupovinu. Potrebna vam je samo olovka ili papir na koji ćete upisati sve što planirate kupiti, uz cijene. Ako ukupna svota premašuje gotovinu koju imate na raspolaganju, uvijek možete aplicirati za brze keš kredite kod IuteCredit, ili preko MyIute aplikacije. Uz minimalnu dokumentaciju, odobrenje ide veoma brzo i u roku od nekoliko minuta, novac je na vašem računu.

3. Suzdržite se od kupovine nepotrebnih proizvoda

Black Friday je izvrsna prilika da veoma povoljno kupite kvalitetne proizvode koji su poprilično skupi, poput frižidera, laptopa, namještaja i sl. Tokom ovih dana, sa svih strana ćete biti zatrpani raznim marketinškim kampanjama i porukama, lako se može desiti da se nađete da kupujete nešto što vam ne treba – npr. da li vam je potrebno još 5 majica, ili još jedan set alata, kada to već imate kod kuće. Uvijek sebi postavljajte pitanje – „Da li mi je ovo stvarno potrebno?“.

4. Unaprijed saznajte cijene s popustima

Većina radnji, pogotovo skupljih proizvoda, kao što su tehnika i elektronika, u današnje vrijeme ima veoma dobre web stranice na kojima se nalazi asortiman proizvoda koje nude.  Odvojite vrijeme i pregledajte, saznajte cijene i popuste koji će biti tokom Black Friday ponuda. Takođe, kao i svaki drugi mudri kupac, istražite mogućnosti plaćanja na rate, bez kamate, kao što su opcije plaćanja sa IutePay – for a smart shopper. To je onda najbolja kombinacija, em ste proizvod kupili na popustu, em ga plaćate na rate!

5. Budite dobar primjer vašoj djeci

Vaša djeca vas promatraju. Ako satima stojite u redu sa svojom djecom, gurajući se sa svim ostalim kupcima, kakvu poruku šaljete svojoj djeci? Međutim, ako pametno planirate i u planiranje uključite svoju djecu, na taj način ih učite financijskoj pismenosti, i kako da upravljaju svojim novcem. Takođe ih naučite da nije propast svijeta ako se ne kupi sve što ste planirali, iskustvo kupovine treba biti i užitak, a ne samo puko ganjanje popusta.

Black Friday je izvrsno vrijeme da se kupuje uz popuste. Kada krećete u kupovinu, pripremite se, planirajte, kupujte pametno i mudro, i ne zaboravite, važno je i zabaviti se.