U četvrtak, 8. jula 2021. godine na platou ispred BBI centra u Sarajevu s početkom u 20:00h održava se panel diskusija pod nazivom “Neću u red, hoću digitalno”, koja sa fokusom na digitalizaciju u mikrofinansijskom i finansijskom sektoru također nastoji pokrenuti temu u javnom diskursu o osavremenjivanju birokratskih procesa.

Panel diskusiju na kojoj će sudjelovati predstavnici mikrofinansijskog, finansijskog, nevladinog, vladinog i IT sektora, inicira mikrokreditno društvo  IuteCredit BH. U vrijeme trajanja panel diskusije na platou će biti izložena konceptualna instalacija “Neću u red” koja prikazujući siluete građanki i građana koji stoje i čekaju u redu, komunicira o frustraciji usred komplikovanih i zastarjelih birokratskih procedura.

Prateći najnovije trendove svjetskih fintech kompanija za potpunu digitalizaciju osobnih finansija, IuteCredit BH je nedavno predstavio novu aplikaciju MyIute kroz koju je u par klikova moguće brzo i jednostavno podnijeti zahtjev za kredit, priložiti potrebne dokumente i istovremeno dobiti novac na svoj račun. MyIute aplikacija omogućava praćenje statusa  kredita u bilo kojem trenutku, primanje personaliziranih ponuda od IuteCredit-a kao i od partnera koje su dostupne klijentima samo preko MyIute aplikacije. Osim svih nabrojanih prednosti preko MyIute aplikacije klijenti ostvaruju i 20% popusta na troškove kredita.

Osnovni ograničavajući faktor pri digitalizaciji mikrofinansijskog i finansijskog sektora je regulatorni okvir i adekvatna primjena postojećih zakona koji sprječavaju dalju digitalizaciju poslovanja.

IuteCredit je unazad dvije godine u Bosni i Hercegovini uveo izvanredan i revolucionaran sistem kreditiranja, omogućavajući građankama i građanima podizanje brzih kredita i pozajmica bez suvišne papirologije, te putem mobilne aplikacije za samo nekoliko minuta. Međutim, kako bismo svoje usluge pružali, potrebno je da birokratski sistem prepozna da se navike kod građanstva mijenjaju. Danas živimo brži život nego prije i potrebni su nam digitalni procesi kako bismo olakšali procedure, uštedili vrijeme i umanjili stres. Važno nam je da eventom “Neću u red hoću digitalno” pokrenemo i druge faktore u procesu donošenja odluka i podstaknemo građane da je krucijalno zahtijevati promjene koje će modernizirati način življenja u BiH, a jedna od takvih promjena je i usvajanja zakona o elektronskom potpisu.” – izjavio je generalni direktor IuteCredit-a u Bosni i Hercegovini, Jasmin Kukuljac.