Velox Pay Albania, koja spada pod grupaciju IuteCredit Europe, je dobila licencu za e-novac od Banke Albanije, koja omogućava kompaniji da proširi svoju ponudu proizvoda. IuteCredit korisnici će moći da putem mobilne aplikacije vrše plaćanja, transfere novca, primaju i šalju doznake, prenose na IBAN račun, podižu sa bankomata i obavljaju sve ostale vrste transakcija.

Akan Ajdini, izvršni direktor IuteCredit Albanije je tom prilikom izjavio: „To što smo dobili licencu za e-novac od Banke Albanije znači da možemo započeti posao plaćanja sa Veloxom, što je za nas veoma nevjerovatno dobra prilika. Planiramo proširiti ponudu proizvoda i kontinuirano poboljšavati korisničko iskustvo naših klijenata.”

Ovo je dio naše strategije širenja svih usluga koje nudimo digitalno i na mobilnim telefonima. Možemo stvoriti nova izvanredna iskustva za naše klijente koji govore albanski i novi tok prihoda za IuteCredit”, izjavio je Tarmo Sild, izvršni direktor IuteCredit za Evropu.

IuteCredit korisnici će tako moći dobiti kredit direktno na svoj elektronski novčanik odnosno,  MyIute aplikaciju. Također, novi korisnici e-novca mogu dopuniti stanje svog elektronskog novčanika prijavom za kredit kod IuteCredit. “Naši klijenti će moći da obavljaju transfere novca u realnom vremenu, plaćaju svoje rate kredita, komunalne račune, lokalne poreze, dopunjavaju svoje mobilne račune, prenose novac na svoje bankovne račune ili čak kupuju i plaćaju proizvode u online prodavnicama ili u prodavnicama koje koriste QR i proximity plaćanja tj. plaćanja mobitelom”, objasnio je Ajdini.

Prema Ajdinijevim riječima, IuteCredit korisnici također mogu primati svoje doznake direktno na svoju MyIute aplikaciju po najkonkurentnijim cijenama. “Naš klijent će moći da koriste kredit u dijelovima ili stvoreni saldo za plaćanja ili transfere, ili da dio novca podigne na našim bankomatima”, rekao je Ajdini.

Naše usluge postaju jako važne za klijenta, za klijenta su ovo sve dodane vrijednosti. Na taj način naš klijent postaje lojalan našem ekosistemu, a mi za njega stvaramo sjajno korisničko iskustvo dobijanja usluge na jednom mjestu, a mi za njega obavimo niz usluga. Na taj način kreiramo nove tokove prihoda generiranjem malih transakcija u velikom obimu”, dodao je Ajdini.

IuteCredit planira s ovim novim uslugama za klijente krenuti na proljeće 2022. godine, čim budu završeni potrebni tehnološki preduslovi, te integracije sa bankama i partnerima.

Velox Pay je osnovan 2020. godine, a njen 100% dioničar je IuteCredit Europe AS.