Menadžment  mikrokreditnog društva IuteCredit BiH je obavio radnu posjetu svojim kolegama iz IuteCredit Albania, sestrinskoj kompaniji koja je jedna od ključnih mikrokreditnih organizacija na albanskom tržištu financija. Postoje mnoge sličnosti bosansko-hercegovačkog i albanskog tržišta u smislu nekih makroekonomskih pokazatelja, te se mogu raditi i određene usporedbe.

Albanija je implementirala strateški pristup jačanja mikrokreditnog tržišta jer je veliki dio stanovništva nakon ekonomske krize početkom stoljeća, ostao isključen sa financijskog tržišta. Veliki su napori uloženi da se provede financijska inkluzija, to jest, da se omogući pristup financijskim uslugama građanima koji nisu ispunjavali stroge bankarske uslove. To se pronalaze velike sličnosti i sa tržištem financija Bosne i Hercegovine, gdje su mikrokreditne organizacije odigrale veliku ulogu u uključivanje građana u financijske usluge.

Međutim, albanski regulatori su nastavili sa svojim naporima i ulaganjima u unapređenju financijskog tržišta, te su se okrenuli digitalizaciji. Davne 2014.-e godine je uveden elektronski potpis koji je u potpunosti usklađen sa regulativama Evropske unije. Primjena elektronskog potpisa je dovela do nevjerovatnog razvoja raznolikih financijskih usluga, što je višestruko pozitivno uticalo na sveukupni razvoj financijskog tržišta i doprinijelo do veće financijske inkluzije i financijske pismenosti stanovnika Albanije. Svaki punoljetni građanin može samo uz ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument, preko elektronskog potpisa, u nekoliko minuta aplicirati i dobiti kredit ili ostvariti kupovinu na rate putem mikrokreditne organizacije.

IuteCredit je u tim razvojnim tokovima odigrao veliku ulogu, te se s pravom nalaze na čelu mikrokreditnog sektora u Albaniji.

„Ova posjeta nam je donijela veoma detaljan uvid u potencijal i razvoj tržišta mikrofinansija, te kako zajednički napori regulatora i industrije mogu donijeti velike benefite i građanima i privredi“, rekao je Jasmin Kukuljac, direktor IuteCredit BiH dodajući da se neke prakse veoma lako i brzo mogu primijeniti i kod nas.