Kako se socijalizirati tokom perioda koronavirusa?

Jedan od glavnih prijedloga zdravstvenih organizacija tokom trenutne pandemije koronavirusa Covid-19 jeste zadržati socijalnu distancu, te time izbjeći širenje infekcije i zaraze. Međutim, savjetuju i svakodnevno vježbanje. Kako svakodnevno vježbati ukoliko se pridržavamo pomenutih mjera?

Važno je spomenuti da se socijalna udaljenosti i samoizolacia tumače na različite načine, koji nisu uvijek ispravni. U praksi, to zapravo znači mjeru spremnosti pojedinca za održavanjem distance od drugih, kako bi se izbjeglo širenje virusa i bakterija kao i smanjila izloženost istim. Zbog toga su u mnogim zemljama zatvorene škole, veliki događaji otkazani, sportski centri zatvoreni, a fizičke usluge za korisnike ne rade ili rade sa ograničenim radnim vremenom.

Ostati kod kuće. Ne napuštajte dom ukoliko nužno ne morate i pokušajte da se ne sastajete sa drugim ljudima – npr. ne odlazite na večeru kod prijatelja, čak i ukoliko se radi o bliskom prijatelju.

Izaberite vaše proizvode i usluge online. Ako niste zaraženi, možete povremeno izaći vani kako biste kupili osnovne proizvode i usluge, poput uzimanja namirnica ili recepata. Ali čak i tada, trebali biste ograničiti vaše kretenje na minimum. Na primjer, IuteCredit je dostupan uvijek i svugdje. Mi nudimo online kreditiranje koje omogućava izbjegavanje fizičkog kontakta, a da pri tome ne napustite udobnost svog doma. Također, sprječava Vas da budete izloženi virusu. Možete jednostavno posjetiti našu web stranicu www.iutecredit.ba i poslati svoju prijavu ili nam se obratiti putem Facebooka, Instagrama, Vibera ili telefonom <033 257 666> u vezi bilo kakvih pitanja.

Komunicirajte putem online kanala. Zadržavanje društvene distance ne mora shodno značiti i prekid svake komunikacije. Zahvaljujući različitim platformama društvenih mreža i dobrom starom telefonu i dalje ste u mogućnosti ostati u kontaktu sa svojim prijateljima i voljenima, a da pritom ne ugrožavate zdravlje jednih drugih. Također, online kanale možete uspješno koristiti i za rad od kuće – mnogi od vas ih vjerovatno svakodnevno i koriste.

Kada ste u javnosti, izbjegavajte bliski fizički kontakt. Pokušavajte izbjeći fizički kontakt što je više moguće, kako ne biste bili zaraženi – posebno pozdravljajući ljude. To znači da držite razmak od drugih ljudi od 2 metra. Zapamtite, siguran pozdrav uključuje mahanje, klimanje glavom ili mahanje rukom! Također, prilikom posjete prodavnici ili apoteci, pokušajte odabrati sate kada se kreće manji broj ljudi. I ne zaboravite nakon toga pravilno oprati ili dezinfikovati ruke.

Nosite masku. Ukoliko još uvijek niste nabavili masku, kupite je u apoteci i provjerite od WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija ) kako je pravilno nositi da biste bili sigurni i kako se ne bi zarazili. To vam pomaže da ostanete bezbijedni, ukoliko ne možete izbjeći društveni kontakt.

Ostanite zdravi!