IuteCredit brine o vama i vašem zdravlju. U ovim kompliciranim vremenima naša društvena odgovornost je informisati što veći broj građana i što je više moguće kako bi izbjegli širenje infekcije koronavirusom. Dijelimo jednostavne savjete da zaštitimo vas i vaše najmilije od koronavirusa.

Da li ste znali da je kada je riječ o bolesti kao što je koronavirus Covid-19, dodirivanje nosa i usta su ključ brzog prijenosa bakterija?

Prema studijama, naša vrsta je jedna od rijetkih za koju se zna da redovno dodiruje svoje lice i dok to činimo često nismo svjesni toga. Studije su pokazale da ljudi najčešće dodiruju bradu i područja oko usta, nosa i očiju. To se, naprimjer, može dogoditi podsvjesno, dok izražavamo svoje emocije.

Međutim, ovo je jedan od „najboljih“ načina da se zarazite bolešću, budući da mi rukom često skupljamo i širimo bakterije i viruse iz našeg okruženja ili preko ruku drugih ljudi. Nakon kontaminacije, ruke mogu prenijeti virus na vaše oči, nos ili usta. Tim putem virus može ući u vaše tijelo, te se tako možete razboljeti.

Šta možete učiniti da prekinete lošu naviku i izbjegnete infekciju? Istog trenutka kada primjetite da dodirujete nos i usta, prestanite to činiti.

Ukoliko se dogodi da zaista to ne primjećujete, evo nekoliko prijedloga za vas:

  • Pravilna higijena ruku. Redovito i temeljito čistite ruke preparatima na bazi alkohola ili ih operite sa sapunom i vodom. Pranje ruku sapunom i vodom ili upotrebom preparata na bazi alkohola ubija viruse koji mogu biti na vašim rukama.
  • Vodite računa o higijeni respiratornih puteva. Obavezno zaštitite usta maramicom ili laktom kada kašljete ili kišete. Iskorištenu maramicu odmah odložite.
  • Nosite masku. Ukoliko još uvijek niste nabavili masku, kupite je u apoteci i provjerite od WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija ) kako je pravilno nositi da biste bili sigurni i kako se ne bi zarazili. To vam pomaže da ostanete bezbijedni dok ste izvan kuće i ukoliko još uvijek imate potrebu dodirivati lice.
  • Izbjegavajte fizički kontakt. Ako je moguće, ostanite kod kuće. Ako ne, pokušavajte izbjeći fizički kontakt npr. prilikom pozdravljanja. Također, kada izlazite pokušajte birati i sate, ako je moguće, za koje znate da će biti manje ljudi. Sigurni pozdrav također uključuje mahanje, naklon ili klimanje glavom.
  • Radije koristite digitalne kanale za komunikaciju i usluge. IuteCredit je dostupan uvijek i svugdje. Mi nudimo online kreditnu uslugu koja vam omogućava apliciranje iz udobnosti vašeg doma i pomaže u izbjegavanju fizičkog kontakta. Također, sprječava vas od potencijalne zaraze virusa. Posjetite našu web stranicu www.iutecredit.ba i pošaljite svoju prijavu ili nam se obratite putem Facebook-a, Instagrama, Vibera ili telefonom na broj 033 257 666 za bilo kakva pitanja.

Ostanite zdravi!